ORGANISEER
EEN WERELDMAALTIJD!
Wat is
een Wereldmaaltijd?
Een Wereldmaaltijd is een lekker en voedzaam driegangen-diner voor een groep
mensen, waarin per persoon niet meer ingrediënten zijn gebruikt dan de
hoeveelheden die beschikbaar zijn als al het voedsel dat wereldwijd wordt
geproduceerd eerlijk zou worden verdeeld over alle wereldbewoners.
Tijdens de maaltijd wordt informatie gegeven over de beschikbaarheid van voedsel
en over de verdeling daarvan.
Wie een karig maal verwacht zal zich verbazen over de grote hoeveelheid
smakelijk voedsel die op tafel verschijnt! En dat is meteen ook één van de
doelen van de Wereldmaaltijd: het wegnemen van het hardnekkige idee dat de aarde
niet genoeg voedsel zou voortbrengen om ruim zes miljard mensen dagelijks een
volwaardige maaltijd voor te zetten. Onder het eten kan informeel van gedachten
worden gewisseld over oplossingen van het wereldvoedselprobleem en hoe je daar
zelf aan kunt bijdragen.
Voedsel
genoeg voor iedereen!
De aarde brengt genoeg voedsel voort om elke wereldburger iedere dag een
volwaardige maaltijd voor te zetten. Honger in de wereld is geen gevolg van
gebrek, maar van ongelijke verdeling.
De voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties, de FAO, houdt bij
hoeveel voedsel er wereldwijd wordt geproduceerd. En dat is erg veel! De FAO
schat in, dat de aarde zelfs genoeg kan opbrengen voor het dubbele van de
huidige wereldbevolking.
Op basis van recente cijfers van de FAO (peiljaar 2003) heeft Stichting
WereldDelen in 2007 (her)berekend hoeveel voedsel er per wereldbewoner momenteel
beschikbaar is. Bij een eerlijke voedselverdeling zijn dat de volgende
hoeveelheden per persoon per dag: (zie tabel onder)
Als al het
beschikbare voedsel eerlijk zou worden verdeeld over alle wereldburgers, en als
niemand meer zou consumeren dan zijn rechtmatig deel, zou geen mens meer honger
hoeven te lijden of hoeven sterven van de honger.
Organiseer een Wereldmaaltijd
Om groepen te stimuleren zelf een Wereldmaaltijd te bereiden hebben Omslag,
Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling en Stichting WereldDelen een
praktisch informatiepakket
samengesteld. Op 20 augustus 2003 werd dit pakket gepresenteerd; op 23 mei 2007
werd de ingrediëntentabel geactualiseerd.
Het
Wereldmaaltijd-informatiepakket bevat veel feiten en cijfers (oa. van de FAO),
berekeningen van de beschikbare hoeveelheden voedsel per persoon per dag,
voorbeeldmenu's, een checklist voor het organiseren van een maaltijd, boekentips
en een voorbeeld-persbericht. Bij het pakket worden ook kleurenposter en een
informatieve placemat geleverd.
Wereldvoedseldag: 16 oktober
Een goede aanleiding om een Wereldmaaltijd te organiseren is op 16 oktober,
Wereldvoedseldag! Deze dag werd in 1945 door de Verenigde Naties uitgeroepen tot
internationale dag van bezinning over de wereldvoedselsituatie.
Ook in de
vastentijd, tijdens de adventperiode of met kerstmis kan een Wereldmaaltijd
toepasselijk zijn. Maar het kan ook op andere momenten. Samen eten heeft immers
altijd iets verbindends.
Het
gesprek aan tafel
Tijdens de Wereldmaaltijd kunnen bepaalde elementen van voedsel, zoals herkomst,
vervoer, teeltwijze of (eerlijke) handel onderwerp van gesprek vormen. Het
Wereldburgerpakket biedt hiertoe tal van handreikingen.
Ook kan aandacht worden gevraagd voor een specifiek project of initiatief,
waarover dan onder het eten verder kan worden gepraat.
De suggestie wordt gedaan om in de Wereldmaaltijd biologisch geteelde producten
te verwerken, en om import-ingrediënten te betrekken via de eerlijke handel
(Fair Trade- en Max Havelaar-keurmerk!).
Op
school
Vanwege het sterk educatieve karakter, is het organiseren van een Wereldmaaltijd
ook goed toepasbaar in het onderwijs. Praten over de mondiale voedselverdeling,
het uitrekenen, samenstellen en bereiden van een Wereldmaaltijd, en het samen
eten, bieden volop leerstof voor vakken als economie, maatschappij-oriëntatie of
huishoudkunde.
Sinds 2005
ontstaan er steeds meer Wereldmaaltijd-initiatieven in het voortgezet
onderwijs, waarbij de leerlingen zelf de keuken ingaan. Met enthousiaste
reacties van zowel leerlingen, docenten als ouders en andere genodigden.
Kortom: de Wereldmaaltijd biedt een concrete mogelijkheid om in een informele
sfeer en op smakelijke wijze met anderen van gedachten te wisselen over de
wereldvoedselverdeling.
Hoeveel
vergt uw voedingspatroon van de aarde?
Een goede manier om te berekenen hoeveel energie en ruimte ieders individuele
voedingspatroon van de aarde vergt, is de Voedsel Voetafdruk. Ga naar de
volgende website
www.voedselvoetafdruk.nl
Met dank
aan Omslag (www.omslag.nl)
251 |
gram
tarwe |
213 |
gram
fruit |
250 |
gram
rijst |
84 |
gram
sojabonen |
284 |
gram
maïs |
15 |
gram
noten |
61 |
gram
gerst |
76 |
gram
suiker/zoetstoffen |
71 |
gram
overige granen |
3 |
gram
specerijen |
141 |
gram
aardappelen |
15 |
gram
boter/vetten |
166 |
gram
overige wortel- en knolgewassen |
45 |
gram
plantaardige olie |
25 |
gram
peulvruchten |
267 |
gram
melk |
369 |
gram
groenten |
27 |
gram
eieren |
|